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18 July 2011

Homemade pizza

We are having a very strange summer. Even though we cannot complain about the weather it is not as stable as it usually is at this time of the year. There are continuos up and downs in the temperature and I would say that it is not as hot as a typical July in Madrid.

Anyway, as I said, we cannot complain at all and I am taking advantage of those not so hot days to use the oven :), which is normally "close for vacation" during summer.

I had not prepared pizza at home for a long time, too long time considering how much we like it. So it was time for it!

I prepared two different types, one with tuna, red pepper and black olives. And the second one with jam, bacon and pineapple. Of course, both with a big portion of mozzarella cheese and homemade tomato sauce, yummy!


This is the recipe for the pizza dough. Then, you can add your favorite ingredients.

Ingredients (for two pizzas):
- 350 gr strong wheat flour
- 250 ml water
- 30 gr fresh yeast
- 4 tablespoons of olive oil
- salt
- a pinch of sugar

Preparation:
Dissolve the yeast in the warm water. Mix it with the rest of the ingredients. I use my KitchenAid, which is really useful for this kind of task. Leave it rest for one hour.

Knead a bit with your hands to remove the air. Divide the dough in two portions and form the pizzas. Leave them rest again for a while (20 minutes will be enough).

Put your selected ingredients on top and bake for a few minutes. That will very much depend on the oven. Mine just need 5-10 minutes.

Once ready sprinkle with oregano and enjoy!!!


Diría que estamos teniendo un verano un tanto rarito. Aunque no nos podemos quejar del tiempo no es tan estable como suele serlo en esta época del año, ya que el termómetro oscila arriba y abajo permanentemente. Con deciros que tengo siempre una chaqueta a mano ya os lo digo todo. Aunque yo tampoco soy una referencia muy fiable en eso... ;)

De todos modos,  como comentaba, no nos podemos quejar en absoluto y, por otro lado, estoy aprovechando esos días más frescos para usar el horno, que normalmente está "cerrado por vacaciones" durante el verano.

Llevaba ya una temporada larga sin preparar pizza en casa, demasiado larga para lo que nos gusta. Así que ya tocaba!

El otro día me lancé y preparé dos diferentes, una con atún, pimiento rojo y aceitunas negras. Y la segunda con jamón cocido, bacon y piña. Por supuesto, que no falte, una buena ración de mozzarella y salsa de tomate casera.

Esta es la receta para la masa. Luego cada uno puede ponerle los ingredientes que más le gusten.

Ingredientes (para dos pizzas):
- 350 gr harina de fuerza
- 250 ml agua
- 30 gr levadura fresca de panadería
- 4 cucharadas AOVE
- sal
- una pizca de azúcar

Preparación:
Disolver la levadura en el agua, previamente templada (yo la pongo 30 segundos en el micro). Mezclar con el resto de ingredientes y amasar hasta conseguir una masa homogénea. Yo uso mi KitchenAid, que es realmente útil para estos trabajos. Dejar reposar durante una hora más o menos. 

Volver a amasar ligeramente, con las manos, para quitar el aire. Dividir la masa en dos y formar las dos pizzas. Dejar reposar unos minutos más, 20 serán suficientes.

Repartir los ingredientes por encima y al horno durante unos minutos. El tiempo, como siempre, dependerá del horno. En el mío con 5-10 minutos es suficiente, pero cada horno es un mundo.

Una vez fuera del horno espolvorear con orégano y a comer!!!

3 comments:

  1. hummmm.... me ha entrado hambre!

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  2. oh no, no pizza for me, trying to lose a couple of kilos but it's really hard but 2 gone in one month...so, no pizza for me even if it looks so yummy!
    Here in Helsinki we've had super great summer. Sunny, hot and (almost) enough rain for the nature.
    Hasta la proxima!

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  3. m m m que rica!!
    gracias
    Cariños
    c@

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