4 February 2011

Cocottes

It is time for another recipe. I bought these mini cocottes recently and I have already used them quite a lot. You can prepare quick and easy recipes, with fantastic results. So far I have only cooked eggs, but I read that you can make much more, so I will keep practicing!

Ingredients (per cocotte):
- 1 egg
- 2 spoons of cream
- jamón serrano (THE Spanish ham)
- parmesan cheese
- basilicum
- butter
- salt and pepper

Preparation:
Grease the cocotte with butter. Crack the egg into the cocotte. Add the cream (be careful and avoid covering the yolk). Cut the ham in small pieces and add to the cocotte. Do the same with the parmesan cheese. Season with basilicum (I used dry basilicum. I am sure it would be great also with fresh one), salt and pepper. Pre-heat the oven to 180ºC. Put the cocottes into a bigger bowl, filled with boiling water, and introduce in the oven for 15-20 minutes till the eggs are cooked to your taste.


You can serve the cocottes with a mixed salad and you will have a yummy lunch or dinner.


Hoy os traigo una receta. Me compré estas cocottes hace poco y ya las he usado unas cuantas veces. Puedes preparar diferentes recetas muy rápida y fácilmente, con unos resultados excelentes. Hasta ahora solamente las he utilizado para hacer huevos, pero según he leído por ahí se pueden hacer muchas cosas más. Así que seguiré probando!


Ingredientes (por cocotte):
- 1 huevo
- 2 cucharadas de nata líquida
- jamón serrano
- queso parmesano
- albahaca
- mantequilla
- sal y pimienta

Preparación:
Untar las cocottes con mantequilla. Cascar el huevo dentro de la cocotte (obvio, no?). Añadir la nata, con cuidado de no cubrir la yema. Cortar el jamón en trozos pequeños y añadir a la cocotte. Hacer lo mismo con el parmesano (éste en lajas). Espolvorear con la albahaca (yo he usado albahaca seca. Seguro que está estupendo con albahaca fresca) y salpimentar. Precalentar el horno a unos 180ºC. Cocinar las cocottes al baño maría durante 15-20 minutos, o hasta que el huevo esté cocido a vuestro gusto (hay a quien le gustan un poco crudos).

Si servís estas cocottes con una buena ensalada tendréis un plato perfecto y para chuparse los dedos!

2 comments:

  1. I really like the look of this. My chickens have just started laying so I love learning new egg recipies. Thanks!

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  2. mmm... this recipe must be delicious with those fresh eggs! Enjoy!

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